Rezultate titularizare: 79,1 la sută au promovat examenul

Cadrele didactice sălăjene au aflat, ieri, rezultatele obţinute la concursul de titularizare susţinut, în data de 2 august, în cele patru centre de concurs constituite la nivelul judeţului. Promovabilitatea înregistrată în judeţ (cu note peste 5, n.r.), înainte de contestaţii, este de 79,1 la sută, candidaţii reuşiţi având şansa la un post în unităţile şcolare din judeţ pentru anul şcolar ce urmează. Două candidate au fost notate la proba scrisă cu 10 „curat”. Pe de altă parte, au fost chiar şi 13 note între 1 şi 1,99.

Doar 307 din totalul de 388 de candidaţi la examenul de titularizare au obţinut minim nota 5, ceea ce înseamnă că au trecut examenul, promovabilitatea la nivel de judeţ fiind de 79,1 la sută.
Inspectorul şcolar de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că rezultatele obţinute în acest an sunt mai bune decât cele de anul trecut. „Avem înregistrată o promovabilitate de 79,1 la sută, în creştere faţă de anul trecut, când a fost de 67,05 la sută. Acest lucru se datorează şi faptului că subiectele de examen au fost axate pe partea de metodică, şi nu pe date ştiinţifice”, a afirmat Viorel Lungu.
Potrivit acestuia, 388 de lucrări au fost trimise spre corectare în cele 12 centre din ţară. Dintre acestea, nota maximă la examenul scris a fost obţinută de candidatele Mirela Lazăr, care a susţinut proba la disciplina Educaţie fizică şi sport, şi Erszebet Tunde, candidată pentru un post la disciplina Istorie.
Pentru note între 9 şi 9,99 au rezolvat subiectele de examen un număr de 29 de candidaţi. Cu note între 8 şi 8,99 au trecut proba scrisă 65 de candidaţi, în timp ce 83 au primit note între 7 şi 7,99. „Avem un total de 179 de candidaţi care au dreptul să ocupe posturi titularizabile începând de anul şcolar următor. Aceştia vor putea participa la prima şedinţă publică de repartizarea posturilor titularizabile, în data de 13 august, având dreptul să aleagă posturile în ordinea descrescătoare a mediilor”, a declarat Viorel Lungu.

Candidaţi cu note de 1,25

Posturile rămase neocupate în această şedinţă publică vor deveni netitularizabile, adăugându-se la posturile actuale pentru suplinitori. Pentru aceste posturi sunt eligibili 128 de dascăli, 76 dintre aceştia fiind notaţi la examenul de titularizare cu note între 5 şi 5,99, iar 52 obţinând note între 6 şi 6,99. Repartizarea posturilor de suplinire va avea loc în data de 16 august, în centrele de concurs în care candidaţii au susţinut examenul.
Pe de altă parte, 81 de candidaţi nu au fost promovaţi, aceştia obţinând note sub 5. Cea mai mică notă, respectiv 1,25, a fost obţinută de doi candidaţi la disciplinele arte vizuale şi fizică. Mai precis, au fost notaţi între 4 şi 4,99 un număr de 27 de candidaţi, 30 au primit pe lucrări note între 3 şi 3,99, cu note între 2 şi 2,99 au căzut examenul 11 candidaţi, în timp ce 13 nu au rezolvat subiectele nici măcar de nota 2.
Candidaţii nemulţumiţi de notare mai au timp şi astăzi, până la ora 14, să depună contestaţii. Eventualele contestaţii se vor rezolva în 9 august, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 10 august.
Candidaţii au susţinut proba scrisă pentru titularizare în patru centre de examinare, respectiv: Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou şi Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Zalău.

Noutate, lecţie deschisă la clasă

Pentru prima dată, începând din acest an, concursul de titularizare a fost structurat în două etape, respectiv o lecţie deschisă la clasă şi examenul propriu-zis. Media cu care vor participa la şedinţele publice candidaţii pentru obţinerea unui post de titular sau suplinitor se calculează 75 la sută din nota la proba scrisă şi 25 la sută din inspecţia la clasă. Astfel, candidata Mirela Lazăr este cea care deţine cea mai mare medie, această obţinând nota 10 şi la lecţia deschisă la clasă, în timp ce Erszebet Tunde a fost notată cu 9,75 la inspecţia la clasă.
La concursul de titularizare din acest an au intrat în sălile de examen 427 de candidaţi. Pe parcursul probei, 33 au ieşit din examen cu declaraţie pe proprie răspundere că nu doresc corectarea lucrării, doi candidaţi au leşinat şi au necesitat îngrijiri medicale, iar alţi doi candidaţi, o educatoare şi o învăţătoare, au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. „Într-unul dintre cazuri, candidata a fost pârâtă de una dintre contracandidatele acesteia, în celalalt caz, fiind surprinsă de comisia de supraveghere. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de titularizare, candidaţii eliminaţi pentru tentativă de fraudă nu mai au dreptul de a preda în anul şcolar următor”, a precizat Viorel Lungu.

Concursuri în timpul anului şcolar

Pentru anul şcolar următor sunt vacante 409 posturi didactice, dintre care numai 104 sunt titularizabile. Dintre posturile titularizabile, majoritatea, respectiv 80, sunt pentru posturile de învăţători, urmare a introducerii clasei pregătitoare la învăţământul primar. De asemenea, aproximativ 35 de posturi sunt disponibile şi pentru educatoare. Pentru posturile de profesori de limba engleză, de limba franceză, matematică şi religie ortodoxă sunt disponibile, pentru fiecare, mai mult de 20 de locuri.
Numărul posturile disponibile este mai mare decât al candidaţilor care au promovat examenul de titularizare. În această situaţie, unităţile de învăţământ au dreptul de a organiza concursuri în timpul anului şcolar. De asemenea, pe aceste posturi libere vor putea fi încadraţi şi pensionarii din sistem.

Leave a Comment